Suomi: kaivosteollisuuden kehitysmaa

Maaperän rikkaudet ilmaiseksi ulkomaille, ympäristöhaitat ja luontotuho Suomeen. Onko tämä todella Suomen kaivosstrategia?

On vaikea käsittää, miksi me sallimme ulkomaisten kaivosyhtiöiden viedä maamme mineraalirikkaudet lähes ilmaiseksi. Samalla annamme kaivosyhtiöiden tuhota arvokasta suomalaista luontoa – jopa luonnonsuojelualueita, joilla elää kymmeniä uhanalaisia kasvi- ja eläinlajeja. Tämä ei ole vain kestämätöntä ympäristöpolitiikkaa, vaan myös vastuuttoman halpaa resurssien myymistä ja kansallisidentiteetin romuttamista.

Eilen kerrottiin, että EU haluaa pikavauhtia kaivoksen Sodankylässä sijaitsevalle luonnon­suojelu­alueelle. Kyseinen luonnonsuojelualue on valtava luonnontilainen aapasuo, maisemiltaan ainutlaatuinen monimuotoisuuden keskittymä, jolla polskivat mm. erittäin uhanalaiset suokukot ja tukkasotkat. Hankkeen omistajataho on ulkomaisomisteinen kaivosjätti. Tämä tarkoittaisi, että Suomen osaksi jäisi omistaa tuhottu luonnonsuojelualue, ulkomaille menisi hankkeen hyödyt.

Jatka lukemista ”Suomi: kaivosteollisuuden kehitysmaa”

Sote-järjestelmää pitäisi korjata ja kehittää – ei romuttaa ja heikentää

Tuskin kukaan järkevä ihminen nimittäin ajatteli, että kaikkien aikojen suurin kunnallishallinnon uudistus olisi valmis välittömästi. Mutta se, mitä ainakin itse pelkäsin eniten, on konservatiivihallituksen halu rampauttaa järjestelmä jo ennen kuin se on kunnolla ehtinyt toimia. Sen sijaan, että hyvinvointialueille annettaisiin työrauha ja keinot onnistua, niitä kurjistetaan epärealistisilla säästövaatimuksilla. Jatka lukemista ”Sote-järjestelmää pitäisi korjata ja kehittää – ei romuttaa ja heikentää”

Muistatko vielä koronapandemian? Hallitus ei selvästi muista

Tasan viisi vuotta sitten Suomeen julistettiin koronapandemian takia poikkeusolot ensimmäistä kertaa sotien jälkeen.

Silloin terveydenhuolto joutui venymään äärirajoilleen. Henkilöstö teki ylitöitä uupumuksen partaalla, osastoja täytettiin viimeiseen petipaikkaan asti, ja suojavarusteista oli pulaa. Olimme onnekkaita – terveydenhuolto ei meillä romahtanut. Niissä maissa, joissa terveydenhuollon panostukset olivat olleet pienempiä, järjestelmä romahti ja kuolintapausten määrä oli massiivinen.

Mutta nyt, Orpon hallitus leikkaa tätä samaa terveydenhuoltoa, jonka kantokykyä me jouduimme viisi vuotta sitten suojelemaan täysin poikkeuksellisilla rajoituksilla. Sen sijaan että vahvistaisimme järjestelmää tulevaisuuden varalle, me heikennämme sitä taas.

Jatka lukemista ”Muistatko vielä koronapandemian? Hallitus ei selvästi muista”