Suomi menestyi hyvinvointivaltion avulla – miksi se halutaan nyt romuttaa?

Asenteet hyvinvointiyhteiskuntaa kohtaan ovat koventuneet ja yhä useampi tuntuu kyseenalaistavan sen arvon ja hyödyt. Moni tuntuu unohtaneen, että hyvinvointiyhteiskunta ei ole vain heikoimpien turva, vaan se on tasapuolisesti hyödyttänyt meitä kaikkia: köyhästä rikkaaseen, lapsesta vanhukseen. Hyvinvointiyhteiskunta ja sen tuoma vauraus ja vakaus ovat olleet suomalaisten yhteinen tarina.

Hyvinvointivaltio on myös minun tarinani. Olen entinen lapsityöläinen, ja kun pääsin Suomeen, elämäni mullistui. Hyvinvointiyhteiskunta ei ollut ehkä ensimmäinen suomenkielinen sana, jonka opin, mutta se oli ensimmäinen asia, jonka huomasin ympärilläni. Kaikki oli täällä paremmin ja mahdollisuus käydä koulua ja elää turvassa tasa-arvoisessa ympäristössä olivat asioita, joista olin aina unelmoinut. Täällä saattoi keskittyä elämään, ei vain selviytymiseen.

Jatka lukemista ”Suomi menestyi hyvinvointivaltion avulla – miksi se halutaan nyt romuttaa?”

Hallituksen väite 9 miljardin sopeutuksesta on valetta

Valhe on Kielitoimiston sanakirjan mukaan totuudenvastainen, perätön väittämä. Orpon ja Purran väite yhdeksän miljardin säästöistä on totuudenvastainen, perätön väittämä – eli tyylipuhdasta valehtelua. Totuutta tästä väitteestä on alle puolet ja todelliset hallituksen tekemät säästöt ovat 4.4 miljardia.

Olen sanonut monta kertaa, ettei Orpon ja Purran asettamat säästölukemat perustu todellisuuteen – ensimmäisen kerran sanoin tämän hallitusohjelman julkistuksen yhteydessä, viimeksi kuluneella viikolla. Olen myös kysynyt monta kertaa, vieläkö joku uskoo, että Orpon ja Purran talouspolitiikka, jossa talouskasvun sijaan kasvaa vain velka ja työttömyys, vie Suomea oikeille raiteille.
Joka ainoa talouden mittari on osoittanut, että pieleen menee eikä mikään indikaattori vihjaa edes varovaisesti, että Orpolla ja Purralla olisi homma hallussa.

Jatka lukemista ”Hallituksen väite 9 miljardin sopeutuksesta on valetta”

Jättilakot uhkaavat – ja se on Purran ja Orpon syytä

Jättimäiset lakot uhkaavat taas Suomea – ja se on Orpon ja Purran hallituksen syytä.

Lakot ovat suora seuraus siitä, kun hallitus päätti ideologisista syistä sotkea työmarkkinoiden tasapainon tuomalla lakiin joukon työntekijän asemaa heikentäviä uudistuksia. Nyt työntekijäpuoli – aivan oikeutetusti – pyrkii parantamaan asemaansa työehtoneuvotteluissa.

Koska tämä kirjoitukseni on hyvin kriittinen Orpon hallituksen toimia kohtaan, aloitetaan se toteamalla, että jaan hallituksen tavoitteen tuoda uudistuksia ja joustoja Suomen työmarkkinoille. Kirjoitin jo esimerkiksi ennen eduskuntavaaleja, että työnteon kannustimia on parannettava ja työllistämisen esteitä on purettava. 1960-70-luvuilta peräisin olevat rakenteet eivät monellakaan tapaa mukaudu 2020-luvun tarpeisiin ja niitä on syytäkin uudistaa. Tässä hallitus on aivan oikeassa.

Mutta hallituksen keinot ovat olleet poikkeuksellisen huonoja. Hallituksen työmarkkinalinja on perustunut lähes kokonaisuudessaan työnantajien valta-aseman vahvistamiseen työntekijöiden oikeuksien kustannuksella. Työntekijöille tarjoillaan jos jonkin näköistä keppiä ja heikennystä. Tätä työntekijöiden oikeuksia heikentävää pakettia hallitus kutsuu ”pohjoismaiseksi työmarkkinamalliksi”. Hallitusohjelman julkaisusta lähtien oli selvää, että näin räikeä epätasapaino kostautuu – ja niin on nyt käymässä, kuten lakot osoittavat.

Jatka lukemista ”Jättilakot uhkaavat – ja se on Purran ja Orpon syytä”