Suomi joko kansainvälistyy tai näivettyy

Suomessa pitää tehdä valinta: valitsemmeko kansainvälistymisen vai taantumisen tien. Ja tämä valinta pitää tehdä nopeasti.

Suomen heikkenevä väestönkasvu ja ikääntyvä väestörakenne ovat synnyttäneet dramaattisen ongelman työvoiman saatavuudelle ja talouden kestävyydelle. Koko hyvinvointiyhteiskunnan perusta on vaarassa, ellemme saa tänne lisää ihmisiä, jotka kotoutuvat maahamme ja panoksellaan ovat rakentamassa hyvinvointivaltiota myös tuleville sukupolville.

Suomessa pitää nyt tehdä päätös, haluammeko olla ulkomailta tänne muuttaville houkutteleva kohde vai emme. Tällä hetkellä Suomi ei ole aina erityisen houkutteleva maa ja syy tälle löytyy omista toimintamalleistamme ja nihkeästä suhtutumisesta ulkomaiseen väestöön. On aivan turha kuvitella, että voimme jatkaa nihkeinä nurkkapatriootteina ja olla yhtä aikaa kiinnostava työperäisen maahanmuuton kohde. Kiinnostavat kohdemaat – Alankomaat, Sveitsi ja jopa Tanska – ovat aidon kansainvälisiä, jollaiseksi meidänkin pitäisi mielestäni myöskin pyrkiä.

Jatka lukemista ”Suomi joko kansainvälistyy tai näivettyy”

Muistatko vielä koronapandemian? Hallitus ei selvästi muista

Tasan viisi vuotta sitten Suomeen julistettiin koronapandemian takia poikkeusolot ensimmäistä kertaa sotien jälkeen.

Silloin terveydenhuolto joutui venymään äärirajoilleen. Henkilöstö teki ylitöitä uupumuksen partaalla, osastoja täytettiin viimeiseen petipaikkaan asti, ja suojavarusteista oli pulaa. Olimme onnekkaita – terveydenhuolto ei meillä romahtanut. Niissä maissa, joissa terveydenhuollon panostukset olivat olleet pienempiä, järjestelmä romahti ja kuolintapausten määrä oli massiivinen.

Mutta nyt, Orpon hallitus leikkaa tätä samaa terveydenhuoltoa, jonka kantokykyä me jouduimme viisi vuotta sitten suojelemaan täysin poikkeuksellisilla rajoituksilla. Sen sijaan että vahvistaisimme järjestelmää tulevaisuuden varalle, me heikennämme sitä taas.

Jatka lukemista ”Muistatko vielä koronapandemian? Hallitus ei selvästi muista”